Шукати в цьому блозі

понеділок, 1 червня 2015 р.

Рибофлавін, також Вітамін В2, або Лактофлавін — вітамін, що бере участь в процесах росту, пластичному обміні; регуляторно впливає на стан центральної нервової системи, процеси в рогівцікришталику ока, забезпечує світловий і кольоровий зір.; входить до складу ферментів, які регулюють важливі етапи обміну речовин, позитивно впливає на стан шкіри та слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення.

Властивості

В чистому вигляді — помаранчево-жовтий порошок, слабо розчинний у воді. На світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів. Тому його препарати та продукти харчування, багаті на В2, зберігають у місцях, захищених від сонця. Втрати вітаміну під час кулінарної обробки невеликі, пристерилізації, варінні — не більше 20%. Рибофлавін погано розчиняється у воді (розчинність підвищується при зниженні рН) і спирті.
Біологічно активною формою рибофлавіну є флавінаденіндінуклеотид, що синтезується в організмі людини в ниркахпечінці й інших тканинах. Інше похідне рибофлавіну — рибофлавін-5-фосфорна кислота зустрічається природному виді в дріжджах. Завдяки їй забезпечується нормальний плин окисно-відновних процесів в організмі.

Джерела

РослинніТваринніСинтез в організмі
Дріжджі, листові зелені овочікрупи (гречана та вівсяна), горох,зародки й оболонки зернових культур, хліб.Печінка, нирки, м'ясорибасирмолоко,йогурт, пресований сир, яєчний білок.Синтезується мікроорганізмами, зокрема мікрофлорою товстої кишки.

Вітамін B2 широко розповсюджений у природі. До організму надходить здебільшого з м'ясними й молочними продуктами.

Дія

Входить до складу жовтих пігментів флавінів, які слугують коферментами. Важливий для підтримки нормальної функції ока. Рибофлавін входить до складузорового пурпуру, захищаючи сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів. Вітамін B2 інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, беручи участь у метаболізмі білківжирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл, для дихання і росту клітин. Він полегшує поглинання кисню клітинами шкіринігтів і волосся. Він поліпшує стан органа зору, беручи участь, поряд з вітаміном A, у процесах адаптації до сутінок, знижує втому очей і відіграє велику роль у запобіганні катаракти. Вітамін B2 впливає на слизові оболонки травного тракту. Рибофлавін зводить до мінімуму негативний вплив різних токсинів на дихальні шляхи. Рибофлавін необхідний для метаболізму триптофану, що перетворюється в організмі наніацин. Однією з найцінніших якостей рибофлавіну є його здатність прискорювати в організмі перетворення піридоксину — вітаміну B6 — на його активну форму.

Добова потреба

Рекомендоване добове споживання вітаміну B2 в УкраїніВеликобританії та США залежно від віку (у мг)
B2-tab.jpg
Потреба в рибофлавіні збільшується при підвищених фізичних навантаженнях, а також у разі вживання оральних контрацептивів. Систематичне вживання алкоголю деформує механізм засвоєння вітаміну B2, тому в осіб, що зловживають алкоголем, потреба в рибофлавіні підвищена.

Симптоми гіповітамінозу

У разі зниженого вмісту або відсутності рибофлавіну в їжі розвивається гіпорибофлавіноз, а потім арибофлавіноз.
При гіповітамінозі В2 відзначається:
• зниження апетиту, падіння маси тіла
• слабкість
• головний біль, почуття печіння шкіри
• різь в очах, порушення сутінкового зору
• хворобливість у кутах рота й на нижній губі
При розвитку захворювання:
• тріщини й скоринки в кутах рота (кутовий стоматит)
• запалення слизової ротової порожнини
• себорейний дерматит носа, губних складок
• виразки шкіри, дерматити, випадання волосся
• розлад травлення
• зміна роговиці, підвищення чутливості до світла, кон'юнктивіт, блефарит
• запамороченнябезсоння, уповільнене розумова реакція
• затримка росту
Дефіцит рибофлавіну позначається, насамперед, на тканинах, багатих капілярами й дрібними судинами (тканина мозку). У разі дефіциту частим проявом може бути церебральна недостатність різного ступеня виразності, що виявляється відчуттям загальної слабості, запамороченням, зниженням тактильної й болючої чутливості, підвищенням сухожильних рефлексів та ін. Нестача рибофлавіну може також призводити до порушення засвоєння заліза й послабляти щитовидну залозу.

Підвищена небезпека дефіцитних станів

  • період швидкого росту: дитинство і підлітковий вік, вагітність і лактація;
  • порушення абсорбції (шлунково-кишкові і жовчні порушення, діареї, інфекційний ентерит;
  • лікарські препарати: тироксин, оральні контрацептиви, фенотіазин, барбітурати, антибіотики;
  • надмірне вживання алкоголю;
  • хронічні захворювання, лихоманка, рак, травми.

Застосування

У лікувальних цілях рибофлавін застосовують у разі гіпо- та а-рибофлавінозу, захворюваннях очей, лікуванні ран і виразок, що довго не загоюються, променевої хвороби, порушенні функції кишечникатощо.
Рибофлавін також призначають у разі:
• гемералопії
• кон'юнктивітів, іритів, кератитів, виразок роговиці, катаракти
• тривалих незагойних ранах і виразках
• хронічного гепатиту
• хронічного коліту й ентероколіту
• порушення функцій кишечника
• загальних порушень харчування
• променевої хвороби
• астенії
• хвороби Боткіна
• ревматизму
• недостатності кровообігу
• аддісонової хвороби
• тиреотоксикозу
• роботи з промисловими отрутами й солями важких металів.

Дозування

Вітамін B2 застосовується перорально (у порошках, таблетках або драже), а також у вигляді очних крапель та ін'єкцій. Разова лікувальна доза при прийманні усередину для дорослих становить 5-10 мг на день, у тяжких випадках — 10 мг тричі на день. Курс лікування — 1-1,5 місяці. Дітям призначають від 2-5 мг до 10 мг на день залежно від віку.

Взаємодія

Гіпотензивні препарати (блокатори ангіотензин- ферменту, що конвертує) підсилюють перетворення рибофлавіну на коферментні форми.
Нейролептики (потужні транквілізатори — аміназин, пропазин, тізерцин, терален, метеразин, фторфеназин) інгібують метаболізм рибофлавіну, зокрема, аміназин блокує перетворення рибофлавіну на одну з коферментних форм.
Периферичні вазодилататори блокують перетворення рибофлавіну на коферментні форми.
Препарати, що регулюють функцію щитовидної залози (тіреодин), підсилюють перетворення рибофлавіну на його коферментні форми. Рибофлавін сприяє абсорбції заліза, його мобілізації й збереженню.
Також вітамін B2 сприяє засвоєнню піридоксину (вітаміну B6).

Харчова промисловість

У харчовій промисловості рибофлавін зареєстрований як харчова добавка Е101. До рибофлавінів належать:
  • Е101і - рибофлавін синтетичний
  • Е101іі - мононатрієва сіль рибофлавін-5-фосфату
  • Е101ііі - рибофлавін з Bacillus subtilis
Використовується для надання жовтого кольору майонезам, супам, морозиву, кондитерським та макаронним виробам. Є добавкою для вітамінізації. Мононатрієва сіль рибофлавін-5-фосфата (Е101іі) суттєво краще розчинна у воді. Дозування для різних областей використання складає 0,005-0,5 г/кг. Кількість рекомендована для вітамінізації, значно менша кількості, необхідного для фарбування.

1 коментар: